Paspoort kwijt Paspoortkwijt
Nederlandse Ambassades

Let op: vanaf 26 juni 2012 hebben kinderen van alle leeftijden een eigen reisdocument (paspoort of ID-kaart) nodig. Wanneer je het paspoort kwijt bent geraakt, en de kinderen staan hierin bijgeschreven, is het dus nodig om ook voor hen een reisdocument aan te vragen.

Paspoort verloren in Nederland

Wanneer je het paspoort (of ID-kaart) verloren bent in Nederland of het document is gestolen in Nederland, dien je zo spoedig mogelijk aangifte te doen bij de politie. Met de gewaarmerkte kopie van het proces-verbaal dat door de politie opgemaakt wordt, kun je naar het gemeentehuis om een nieuw paspoort aan te vragen. Houd rekening met extra kosten en een langere wachttijd. Dit verschilt per gemeente.

Paspoort verloren in het buitenland

Bij verlies of diefstal van je paspoort in het buitenland dien je ook aangifte te doen bij de plaatselijke politie. Daarna zal je bij een Nederlandse ambassade of bij het consulaat een nieuw reisdocument aan moeten vragen. Een overzicht van ambassades en consulaten vind je hier. Terug in Nederland moet ook aangifte gedaan worden bij de politie. Daarna geldt dezelfde procedure als bij verlies in Nederland: met een gewaarmerkte kopie van het proces-verbaal kun je een nieuw reisdocument aanvragen.

De aangifte

Aangifte van verlies of diefstal van jouw reisdocument (paspoort/ ID-kaart) in Nederland kan alleen op het politiebureau omdat er een proces-verbaal opgemaakt moet worden.

Een noodpaspoort

Een noodpaspoort wordt alleen verstrekt wanneer je niet in staat bent om tijdig een paspoort of een identiteitskaart (ID-kaart) te verkrijgen, je aannemelijk kunt maken dat jouw reis niet uitgesteld kan worden en dat jouw identiteit en nationaliteit vastgesteld kunnen worden. Een noodpaspoort kost sinds 1 januari 2016 €46,61.

Terugvinden na vermissing

Als je het reisdocument na het aangeven van vermissing terugvindt, ben je verplicht dit document in te leveren bij jouw gemeente. Dit is nodig omdat het document als vermist staat geregistreerd en deze registratie niet kan worden teruggedraaid. Het gestolen of vermiste document wordt geregistreerd om fraude en misbruik te voorkomen.

Handig om mee te nemen: download en print deze PDF versie .

Bron

Rijksoverheid, 10 mei 2016.